Okej. Nu ska jag ge er det mest magiska receptet på saffransbullar! Jag ska baka årets tredje sats när jag kommer till västerslätt.
Till bullarna:
2 paket saffran (à 1/2 g) 2 dl socker
2 msk rom eller vatten 50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats) mjöl till utbakning
Till fyllning:
100 g smör
200 g mandelmassa
1 st apelsin, rivet skal
Garnering:
50 g mandelspån
1 ägg
2 paket saffran (à 1/2 g) 2 dl socker
2 msk rom eller vatten 50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats) mjöl till utbakning
Till fyllning:
100 g smör
200 g mandelmassa
1 st apelsin, rivet skal
Garnering:
50 g mandelspån
1 ägg
- Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen eller vattnet
och rör om. Låt stå 30 minuter.
-
Skär smöret i tärningar.
-
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en
köksmaskin med degkrok.
-
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20
minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
-
Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en
platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
-
Sätt ugnen på 250 grader.
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10
min. Låt bullarna svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar